בין אם אנחנו בונים בית חדש ובין אם אנחנו מתכוונים לשפץ, ברור כי המטבח הוא אחד החללים החשובים ביותר. זהו החלל שנרצה להשקיע רבות בתכנון שלו כיוון שהוא משפיע על חיי היום יום, על הנוחות שלנו, על ההרגשה הכללית לא רק בתוכו אלא גם בשאר החללים שמתחברים אליו.
במטבח מתקיימות מספר פעולות מעבר לבישול כשאלו יכולות לכלול אכילה, אירוח וכמובן שיחות בין בני הבית. כל הפעולות הללו מובילות לכך שיש צורך לשים דגש על הפונקציונליות, עיצוב שיוצר אווירה ייחודית ומשיכה לחלל. הבנה של צרכי בני הבית ופיצוח פוטנציאל המרחב יובילו לפריסה נכונה שבסופו של דבר תעניק את השמחה שחדר זה יכול להעניק.
האתגרים של תכנון מטבחים ביתיים
תכנון המטבח הביתי הוא לא רק חשוב אלא גם מאתגר. ישנן משימות רבות שיש לשים לב אליהן כדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר. הפריסה חייבת להיות פונקציונלית ונוחה לכל בני המשפחה אשר עשויים להשתמש במטבח. היא צריכה לענות על האופי של הפעילות במטבח תוך התחשבות בצרכים ספציפיים הנכונים במקום עצמו.
לצד כל אלה התכנון חייב להביא בחשבון את הרכיבים השונים שיהיו בו ואת התקציב שנקבע לבנייה שלו. בתכנון יש להתייחס לאזורי האחסון, עבודות החשמל והאינסטלציה וכמובן, לחשוב מראש איך תתבצע העבודה במטבח ואיך אנשים יעברו בו. אלו מרכיבים רבים שיש להתחשב בהם ואי אפשר להתפשר על אף אחד מהם. המשימה היא ליצור תוכנית נגרות שתוביל לעבודת נגרות מדויקת שבסופו של דבר כולם יגידו שכיף להיכנס למטבח.
תכנון מטבחים ביתיים – המרכיבים שיש לשים לב אליהם
אחד האתגרים של תכנון מטבחים הוא ההבנה מה בעצם יהיה במטבח. כלומר, לא מדובר רק בתכנון ארונות אלא בתכנון אורח החיים ובמידה מסוימת של הלוגיסטיקה בחלל החשוב. לכל זה יש להוסיף מגבלות של קונסטרוקציה קיימת אך בעזרת יצירתיות, ניסיון ויכולת פיצוח של מרחבי בתים, ניתן להשיג את המטבח הנכון. כמו כן יש לשים לב למספר כללים שחייבים להתקיים. אייל ברק, נגר מטבחים בעל ניסיון רב ובעלים של "איילים נגרות פנים", משתף עם ארבעה דגשים שכדאי לתת עליהם את הדעת:
פתחים ושבילים
כולם אמורים לנוע במטבח בצורה הפשוטה יותר ואין זה משנה מה הגודל שלו. יש לחשוב על פתח המטבח, התנועה בו כשהארונות סגורים ופתוחים. המטרה היא ליצור תכנון שלא יפריע למכשירים השונים, שלא יוביל לפשרה בתנועה ושיהיה נטול בעיות תנועה. הפתחים במטבח צריכים להיות ברוחב של לפחות 80 ס״מ ובמקרה של תכנון למעבר של יותר מאדם אחד הרוחב צריך להיות לא פחות מ-120 ס״מ.
משולש העבודה
מושג זה מוכר לכל נגר והוא למעשה מתייחס לפונקציונליות של המטבח. המטרה היא לצמצם את המרחק בין הכיור, המקרר ושטח העבודה העיקרי. סכום שלושת המרחבים הללו יחדיו יהיה קטן מ-8 מטר כשכל פאה של המשולש תהיה קצרה מ-3 מטר. אין זה משנה אם המטבח גדול או קטן, בשימוש במשולש העבודה מבטיח כי לא יהיו מעברים שפוגעים בזרימה הכללית שלו וכי ניתן יהיה לגשת לכל חלק בקלות.
משטח עבודה
גודלו של משטח העבודה יקבע בהתאם למבנה הקיים, לקונסטרוקציה ולבקשות שעולות מבני הבית. ישנם בתים בהם כולם אוהבים לבשל, בתים בהם מישהו אחד עיקרי מבשל ובתים בהם כמעט ולא מבשלים. לכן, יש להבין מה המטרות של המטבח ובהתאם לכך לתכנן אותו. כאן נכנסת החשיבות של נגרות בהתאמה אישית כשאפשר להשיג בדיוק את התוצאה הרצויה.
בטבלה זו אפשר לראות את כל המרכיבים החשובים בתכנון המטבח:
| חשיבות | כללים |
פתחים | מבדילים בין נוחות הגישה וקושי להיכנס ולהסתובב במטבח | הפתחים והשבילים יהיו ברוחב של לפחות 80 ס״מ |
משולש העבודה | קובע את נוחות העבודה במטבח והתנועה בו | סכום כל הפאות לא יעלה על 8 מטרים |
משטח עבודה | מהותי לעבודה במטבח והנאה בזמן הבישול | יקבע בהתאם למגבלות המקום ואופי בני הבית |
עיצוב כחלק מתכנון המטבח
עוד נקודה שיש להתייחס אליה היא כמובן העיצוב. החלק הפרקטי חשוב מאד אך בסופו של דבר כולנו רוצים להיכנס אל המטבח וליהנות ממנו. לאחר שנקבעה הפריסה הכללית וכל המגבלות ברורות זה הזמן להתחיל להיכנס לפרטי פרטים. יש לחשוב על ארונות ופתרונות האחסון, לקבוע מה יהיה בולט לעין ומה חשוב להסתיר, להבין אילו פרזולים ייתנו את המענה המתאים וכמובן להתייחס לצבעים ולגימור.
תכנון מטבחים ביתיים צריך לשים במרכז את בני הבית, את החיים שלהם ואת הדרך בה הם היו שמחים לראות את עצמם בעתיד, לאחר הבנייה או השיפוץ.